flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо звільнення органів, які не є юрособами від обов’язку реєструватися в Електронному суді

20 жовтня 2023, 09:30

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому закон, яким звільнила Кабмін та інші органи державної влади, що не зареєстровані як юридичні особи, від обов’язку реєструватися в Електронному суді (модуль ЄСІТС). Також їх звільнено від обов’язку вказувати ідентифікаційний код в процесуальних документах, що подаються до суду.

Отже, ті органи, які не є юрособами, реєструватися не будуть.

Крім того, прибирається обов’язок реєструватися для приватних юридичних осіб, які зареєстровані не за законодавством України.

Передбачається також, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), суд може вручати особі, яка зареєструвала електронний кабінет, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, в паперовій формі.

Також учасник справи, який є органом державної влади або іншим державним органом, не зареєстрованими за законодавством України як юридична особа, або посадовою особою, яка діє від імені такого органу, звільняється від обов’язку зазначення стосовно себе ідентифікаційного коду юридичної особи, а також реєстраційного номеру облікової картки платника податків або номеру і серії паспорта для фізичних осіб – громадян України.