flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов’язок реєстрації в Єдиній судовій системі з 20 лютого 2024 року

13 лютого 2024, 16:10

Законом України від 29 червня 2023 року № 3200-IX для учасників судового процесу визначена обов'язкова реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС.

Ще з 19 жовтня 2023 року реєстрація в ЄСІТСобов'язковадля таких учасників цивільного та адміністративного судочинства, як адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади, органи місцевого самоврядування та юридичні особи публічного права.

 А вже з 20 лютого 2024 року така реєстрація буде обов'язковою і для юридичних осіб приватного права, які є учасниками цивільних та адміністративних справ.

Фізичні особи, включно й фізичні особи-підприємці, реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Слід зазначити, що Законом також передбачено процесуальні наслідки порушення вимог щодо реєстрації в ЄСІТС, серед яких залишення документа без руху, його повернення або залишення без розгляду, навіть у тих випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Таким чином, повідомляємо про необхідність завчасної реєстрації в Єдиній судовій системі для уникнення негативних наслідків, що дозволить заощадити кошти та час, які зазвичай витрачаються на документообіг.